Robotik Prostat Ameliyatı ve Holep Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüz modern teknoloji ile her alanda büyük bir hızla ilerlerken, aynı şekilde hastalıklarda birbirinden farklı ve çok sayıda mutasyon geçirerek yepyeni hastalıklara kapı aralamakta. Artan taşıt sayısı ve sanayileşmenin getirisi olarak hava kirliliği, kirlenen su kaynakları ve zirai ilaçlama ile harap olmuş topraklar insan sağlığını tehdit etmekte… Tüm bu olumsuzluklara rağmen gelişen cerrahi teknolojisi de insanlığa umut olmaya devam etmekte. Bu yazımızda üroloji alanında en son teknoloji olan robotik prostat ameliyatı ve holep ameliyatları hakkında kısaca bilgi vereceğiz…

Çevrenizde yaşlı erkek tanıdıklarınız var ise mutlaka prostat hastalığından rahatsız olduğunu duymuşsunuzdur. Prostat kanseri nedir açıklamak istersek, prostat dokusunu oluşturan hücrelerin anormal davranışlar göstermesi sonrasında ortaya çıkan tümör yapılarına prostat kanseri denmektedir. Prostat kanseri hakkında birkaç sayısal bilgi vererek konunun önemini vurgulayalım, şöyle ki, dünyada her 3 dakika bir kişi prostat kanseri olmakta. Erkek bireylerde akciğer kanserinden sonra en çok yakalanılan kanser türü. Bu konudaki son bilgi olarakta görülme yaş aralığını verelim, 50 yaş altı erkek bireyler pek sık rastlanmasada, 70 yaş üzeri erkeklerin %50’sinde, 90 yaş üzeri erkeklerin hemen hemen hepsinde mikroskopik düzeyde prostat kanseri görülebilmektedir. Bir erkek olarak bu yazıyı yazarken biraz çekinmedim desem yalan olur…

Durum ne kadar ciddi olursa olsun, modern tıp bu konuda da insanlığa hizmet etmekte geri durmuyor ve son teknoloji cerrahi ameliyat olarak robotik prostat ameliyatı en çok tercih edilen cerrahi yöntem olarak tüm dünyada güvenle kullanılmaktadır.

Robotik Prostat Ameliyatı

Prostat kanseri tedavisinde kapalı ameliyat yöntemi olarak laparoskopi yöntemi 90’lı yıllarda çok sık tercih edilen bir yöntem olarak kullanılmaktaydı. Hastalar için sorun teşkil etmeyecek kadar ince boruların karın boşluğuna takılmasından sonra cerrahi işlem yapılmaktaydı. Bu yöntemin sevilmesi ve geliştirilmesi sonrasında ise robotik cerrahi yöntemleri kullanılmaya başlanılmıştır. Robot yardımlı laparoskopik ameliyatlarda esnek robot kollara sahip son teknoloji robot yardımcı ile çok küçük alanlarda oldukça iyi iş çıkarılabilmektedir. Robot görüntüleme sayesinde dokular ayrıntılı olarak görülebilmekte ve bu sebeple daha az kanamaya sebep olmakta. Yine robotik prostat ameliyatında robot kolların esnek varlığı dikiş atma gibi operasyonlarda da çok verimli bir şekilde kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Bülent Oktay - Bursa Robotik Prostat Ameliyatı
Prof. Dr. Bülent Oktay – Bursa Robotik Prostat Ameliyatı

Görsel kaynak : Prof. Dr. Bülent Oktay – DaVinci Robotu ile Ameliyat Öncesi

Robot yardımcılı kapalı ameliyat cerrahisinin en sık tercih edildiği branşlardan biri olan üroloji alanında, tüm dünyada prostat kanseri ve böbrek kanseri gibi ameliyatlar DaVinci Robotik sistem ile birlikte kapalı cerrahi olarak gerçekleştirilmektedir. Robot yardımcılı kapalı prostat ameliyatı aynı zamanda “robotik radikal prostatektomi” de denmektedir.

Holep Ameliyatı

Holep ameliyatı, uzun hali ise Holmium Lazerle Prostatın Çıkarılması Enüklasyonu olarak geçmektedir ve modern tedavi yöntemlerinden biri olan lazerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarında tercih edilen bu tedavi yöntemi, açık cerrahi ameliyatlara benzer çok güzel sonuçlar alınabilen bir yöntemdir. Prostat ameliyatlarında altın standart olarak tarif edilen bu yöntem bir çok kişi tarafından güvenle tercih edilmektedir.

Prof. Dr. Bülent Oktay - Bursa Holep Ameliyatı

Prof. Dr. Bülent Oktay – Bursa Holep Ameliyatı

Robotik protat ameliyatı ve holep ameliyatlarının hastalar açısından tercih edilme sebepleri olarak şu maddeleri sıralayabiliriz;

  • Kapalı cerrahi yöntemi olarak geçen robotik prostat ameliyatı ve holep ameliyatları sonrasında hastanede yatış süreleri oldukça kısa sürmektedir. Robotik prostat tedavisi sonrasında 1 yada maksimum 2 gün sürerken, holep ameliyatında aynı gün taburcu olunurken, hasta çok yaşlı ise 1 gün kadar bekletilmektedir.
  • Robot yardımcılı ameliyatlarda, üstün görüntüleme teknolojisi sayesinde dokular daha net görülmekte ve ameliyat sonrası dikiş operasyonları daha incelikli yapılabilmekte.
  • Her iki yöntemde de açık cerrahi operasyonlarına göre çok daha az kan kaybı yaşanmaktadır ve hastanede kalış süresinde daha az ağrı kesici kullanılmaktadır.
  • Robotik cerrahi ameliyatı sonrasında hastalar 2-3 hafta içerisinde normal yaşantılarına eskisi gibi kaldı yerden devam edebilmektedirler.

Genel bilgilendirme amacıyla hazırladığımız bu yazımızda, görsel kaynakların kullandılığı sitenin sahibi Prof. Dr. Bülent Oktay, Bursa’da hem robotik prostat ameliyatı hem de holep ameliyatları konusunda oldukça tecrübeli ve gerçekleştirmiş olduğu başarılı ameliyatlar sayesinde adından söz ettirmiş bir doktor olarak Bursa’lılar için büyük bir kazançtır. Hem daVinci robotik prostat ameliyatı hem de holep ameliyatı hakkında detaylı bilgiyi Prof. Dr. Bülent Oktay’ın sitesinden alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir