Arabalarımızın bagaj kapaklarından, oturduğumuz koltuklara, açılır – kapanır köprülerden, iş makinelerine kadar hemen hemen bir çok yerde karşımıza çıkan ve günümüzün en önemli icatlarından olan hidrolik silindirler, tarihin en eski zamanlarından gelen kadim bilgilerin son 400 yıl içerisinde aşama aşama bugünlere gelmesiyle insanlığın hizmetine sunulmuştur.
Bu yazımızın konusu olan hidrolik silindir nedir, nerelerde kullanılır artık öğrenme vakti geldi…
Hidrolik silindir nedir
Hidrolik silindirlerin kullanım amacına göre çeşitli tiplerde olduklarını söyleyerek başlamak gerekir. Bu sebeple farklı tiplerde hidrolik silindirlerin olması sebebiyle genel bir tanım olarak hidrolik silindir; dış tarafına kovan adı verilen, içerisinde sızdırmazlık elemanı ve silindirin yer aldığı, kovanın iki ucunda hidrolik yağ için giriş ve çıkışlar bulunan, alttan ve üsten kapak adı verilen sistemler ile kapatılan genel olarak silindirik formda ki akışkan gücü ile harekete geçen bir silindir olarak tanımlanmaktadır.
Görsel kaynak: Atlas Hidrolik Silindir
Yukarıda ki görselde yer alan hidrolik silindir kullanım yerine göre dizayn edilmiş bir hidrolik silindirdir. Hidrolik silindirler akışkan gücünden yararlanarak iş yapan ekipmanlardır. 1600’lü yıllarda Pascal adında bir Fransız bilim adamı tarafından keşfedilen kapalı bir sistem içerisinde akışkana uygulanan güç, o akışkan tarafından sistemin her tarafına eşit olarak uygulanır ilkesinden yola çıkılarak 18. ve 19. yüzyıllarda patentlenen hidrolik sistemler ile günümüzün hidroliği meydana gelmiş olmaktadır.
Hidrolik silindirler içerisinde genel olarak hidrolik yağı olarak tabir edilen akışkanlar kullanılmaktadır. Hidrolik silindirler bugün bir çok farklı sektörde kullanılmaktadır bu sektörler;
- Demir – çelik sanayisi
- Madencilik sanayisi
- Çimento tesisleri
- Özel amaçlı kullanım
- Mobil iş makineleri
- Hidrolik pres uygulamaları
- Enerji sektörü
gibi birbirinden farklı çalışma koşullarına sahip ortamlarda hidrolik silindirlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hidrolik silindirlerin tasarımı konusunda ise en önemli kriter, silindirin çalışma ortamı olmaktadır. Çünkü demir – çelik sanayisi gibi bir ortamda çalışacak olan hidrolik silindir, ısıya dayanıklı olmalı, içerisinde kullanılan hidrolik yağ da aynı şekilde özel olarak seçilmeli. En önemli kısımlardan biri olan sızdırmazlık elemanları ise özenle seçilmeli ki, yapılan en ufak hatanın telafisi sistemin durmasına ve hatta sistemin komple zarar görmesine bile neden olmaktadır.
Kısaca anlatmaya çalıştığımız hidrolik silindirler, akışkan mekaniğinin alt kollarından birisidir. Yazımızın başında da saydığımız gibi hemen hemen her yerde bir hidrolik ve bundan örnek alınarak benzer tasarımlara sahip pnömatik silindir karşımıza çıkmaktadır.
Hidrolik silindirler hakkında daha fazla bilgiyi ilerleyen günlerde yazımıza ekleyeceğiz…
Sağlıcakla kalın.