Hayat şartları, zaman, iş güç derken bir anda çocukluktan kocaman adamlığa geçiyoruz. Tabi imkanlar ölçüsünde hayatımız da bazı şeyleri yaparken bazı şeylerden de eksik kalıyoruz. İşte bu yazımız da yüzme bilmiyorsanız ve öğrenmeyi çok istiyorsanız size güzel bir haberim var.
Bursa’da yetişkinler için yüzme kursu arayışı içine girdiyseniz size tavsiye edeceğim yer Atıcılar Yüzme Havuzu olacaktır. En başından sonuna kadar bu süreci sizlere anlatacağım ve artık yüzme bilmeyen yetişkin kalmayacak.
Yüzme kursunun yeri, Atıcılar da ki Olimpik Yüzme Havuzun da bulunmakta.İlk olarak işlemlere kayıt olarak başlıyoruz.
Yüzme Kursuna Kayıt Olma
Yüzme bilmiyorsanız, yüzme kursu için 185 lira aylık para ödüyorsunuz. Bu 185 liranın 15 lirası, havuza giriş manyetik kartının ücreti, bir aylık kurs sonunda geri iade ettiğiniz de onlar da size 15 liranızı geri verecek. Kayıt olurken, size erkek, bayan, yüzme biliyor bilmiyor, bir de tercih ettiğiniz saat olarak akşam 19:30 – 20:30 mu yoksa 20:30 – 21:30 mu saatlerinden birini seçmenizi istiyorlar ve parayı peşin veriyorsunuz onlar da size bir adet manyetik kart veriyor ve böylece ilk işlem tamam oluyor.
Kayıt işlemini yüzme kursuna başlayacağınız o gün bile yapabilirsiniz, azıcık sıra olur, sizin gibi bir çok kişi, genç, yaşlı herkes form doldurur, en az fazla 5-10 dakika beklersiniz ve işlem tamamlanmış olur.Bu arada yüzme kursu günleri Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri. Diğer günler var mıydı şuan hatırlamıyorum.
Yüzme Kursuna Başlangıç
Yüzme kursuna başlamak için yanınızda mutlaka olması gereken bir kaç eşya var.Bunlardan biri bone, diğeri gözlük, terlik ve havlu. Kayıt olacağınız gün bu eşyaları da getirirseniz, kayıt sonrası hemen ilk dersinize başlayabilirsiniz.
Adım adım devam edelim, havuza giriş kartınızı aldınız, havuzun manyetik kart okuyucu turnikelerinden ancak 19:20 itibariyle giriş yapabilirsiniz, öncesinde bayanlar için kurs olduğundan onların çıkması bekleniyor.
Kartınızı turnikeye okutup içeri giriş yaptınız. Soyunma odalarına geçtiniz. Soyunma odaları şu şekilde, odanın duvarları boyunca bank var ve de askılar. Odanın içinde dolaplar var ama dolapların kilitleri meçhul.
Önemli bir tavsiye, değerli eşyanızı eğer arabayla geliyorsanız muhakkak arabanız da bırakın, bulunduğum süre zarfında bir şeyim çalındı diye bir şey duymadım ama onlarca insan soyunuyor dökünüyor, art niyetli biri olabilir yada sizin içiniz rahatsız olabilir.
Ben ilk gün cüzdan ve telefonumu çantamda soyunma odasında bıraktım ve çalınmadı ama daha sonra ki günler de hep arabada bıraktım ve kafam rahat oldu.
Evet devam ediyoruz, 19:20 de turnikelerden içeri girdik, soyunma odasında üstümüzü değiştirdik, içeri girerken sıcak su fışkırtan bir girişten geçiyoruz. Muhakkak orda 15-20 saniye duş alır gibi alın, bunu şart koşuyorlar ama herhangi bir çalışan başınızda dikilmiyor o sırada. Siz kendiniz için bu işlemi girerken de çıkarken de yapacaksınız.
Girişte ki duştan sonra artık tamamen içerdesiniz. Karşınıza ilk olarak büyük bir havuz ki kendisi olimpik havuz oluyor derinliği 3.30 metre uzunluğu 50 metre. Sonra sol tarafta küçük bir havuz derinliği olsa olsa 1.20 metre falandır belki de daha az. Bir de diğer tarafta 1.80 metre derinliğinde ki yarı olimpik havuz var.
Siz içeri girdiğiniz de hocanız kim merak ediyor olacaksınız. Tavsiyem şu olacak, küçük havuz ile büyük havuzun ortasında ki boş alanda biraz bekleyin, zaten hocalar sizi görecek, soracaklar yüzme biliyor musunuz diye, orada sizler gibi bir çok kişi olacak. Bir kaç dakika daha toplanma beklenildikten sonra sayıya göre hocalar sizi paylaşacak.
Bizim grup ilk gün 17 kişi oldu ve iki gruptuk, ikinci derste ise başka bir hocayı daha devreye soktular ve 10 kişilik gruba düştük.
Yüzme Kursu Eğitimi
1.Hafta
Yüzmeye başlangıç ilk olarak küçük havuz da başlanılıyor. Önce ayak hareketleri ile doğru ayak vurmayı öğretiyorlar. Havuzun kenarında otururken ayak çırpmaya başlıyorsunuz, sonra yüzüstü havuzun kenarına uzanıp yine ayak çırpma, sonra suya girip kendinizi suyun üzerinde tutmaya çalışarak ayak çırpma gibi yaklaşık 4 ders her biri 1 er saatten olmak üzere ayak antrenmanı ile geçiyor.
Bu antrenmanlar sırasında siz yavaş yavaş suyun üzerinde kalmayı öğreniyorsunuz ve de ayaklarınızı doğru çırparak yüzmenin ilk bileşenini öğreniyorsunuz.
Her havuzun kenarında içine doğru çentik misali boşluk bulunmakta ve sizler oraya tutunarak bu bahsedilen tüm işlemleri rahatça yapabilmektesiniz.
2.Hafta
Yüzme kursunda ikinci hafta, bir kısmı yine ayak hareketi olmak üzere diğer günler de nefes alıp verme üzerine geçiyor. Ağızdan nefes alınıp, burundan verme hareketi havuzun içindeyken bol tekrarla yaptırılıyor. Böylelikle yüzmenin ikinci bileşeni olan nefes alıp verme işlerine geçilmiş oluyor.
Bu arada biraz da yüzme grubunuzdan bahsedelim. Her yaştan başvuran olabiliyor, siz 40 yaşında 50 yaşında da olabilirsiniz hiç farketmez, genel olarak yaşlar büyük ise gruplara yaşlara göre ayrılıyor ve içiniz de utanma, çekinme gibi durumlar varsa söyliyeyim hiç çekinmenize gerek yok. Çünkü herkes sizin gibi ve kimse sizden çok biliyor değil.
2.hafta yüzme grubuna bağlı olarak yavaş yavaş ilerlemişseniz biraz daha ileri adımlara geçebiliyor. Mesela süngerimsi ama sert plastik gibi yüzme tahtası ile ufak ufak yüzme adımları başlıyor.
3.Hafta
Yüzme kursunda üçüncü haftanız biraz daha güzel geçiyor, hem ortama uyum sağlamış, hem de derse başlamadan 5-10 dakika küçük havuzda pratik yaptığınız için kendinize güveniniz geliyor ve dersler de daha keyifli oluyorsunuz.
3.hafta derslerde köpekleme tabiri verilen yüzme stili öğretiliyor. Yada yine yüzme tahtası ile beraber önce kafayı suya gömüp, 6 adım vurduktan sonra kafayı suyun üstüne çıkarıp nefes alıp tekrar gömme gibi alıştırmalar yapılıyor.
Bu arada dersler bazen yarı olimpikte bazen de olimpik havuz da yapılıyor. Küçük havuzlar da kendinizi daha güvenli hissediyorsunuz, büyük havuzun derin olması sizi korkutabiliyor ama, bu sadece ön yargıda kalıyor, havuza yalnız girmediğiniz sürece panik yapmadığınız sürece büyük havuzda olmanız size korku vermesin.
Üçüncü hafta alıştırmalarında bu 2.hafta da da başlayabilir suyun üzerinde durma pratikliği de veriliyor, nefes tutup, elleri bırakıp azıcık suya batma sonrasında ayak vurmayla yükselme ve elleri de işin içine sokarak suyun üzerinde durma pratikliği kazandırılıyor.
4.Hafta
Yüzme kursunda son hafta biraz daha relax geçiyor, artık kulaç atmaya başlıyorsunuz ama grubunuz ileri de ise haliyle siz de ileri de oluyorsunuz, kulaç atma işlemleri daha da erken başlayabiliyor, kulaç atma işlemlerin de nefesinizi tutarak yada yüzerken nefes alabiliyorsanız 15 metre kadar falan yüzebilmeniz çok mümkün.
4.hafta alıştırmaları biraz daha zevk içeriyor, sırt üstü yüzme gibi, yüzerken bir anda durup, sonra tekrar devam etme gibi farklı tarz ve yüzme grubunda ki kişilerin öğrenmek istedikleri ile geçiyor. Son ders olan 12. ders ise tamamen özgürsünüz, 1 saat boyunca istediğiniz gibi ordan oraya yüzebilir, sırt üstü yüzebilir, nefes çalışması yapabilir tamamen serbestsiniz, tabi başınız da yüzme hocası nezaret ediyor olacak.
Sonuç ve Tavsiyeler
- 12 saatlik eğitim sonucunda deniz de yüzebilecek kadar yüzme öğreniyorsunuz, tabi havuz da yüzme ile deniz de yüzme arasında fark var, havuz sakin su, deniz de dalga olabiliyor o yüzden havuz da ki başarınızı hemen deniz de de olacak gibi düşünmeyin.
- Bu kurs size olimpik yüzücüler gibi yapmayı amaçlamıyor, deniz de kendi kendinize az çok yetecek kadar yüzme öğrenmenizi sağlıyor. Siz burada öğrendiklerinizle deniz de çok açılmadan istediğiniz gibi yüzebilir, suyun üzerinde sırt üstü durabilir, kulaç atabilirsiniz.
- Havuz da muhakkak gözlük olsun, suda gözlerinizi açmak bazen zor olabiliyor, yüzme kursunda eğitim alırken en çok yapılan hatalardan biri de gözleri kapamak, gözler kapalı olunca nereye gittiğinizi göremiyorsunuz ve nefesiniz tükendiğin de yada ayak vurmayı bıraktığınız da kulvarın ortasında kalıyorsunuz, ve panik oluyorsunuz, ama gözleriniz açık olursa ki bu en kolay gözlük kullanarak mümkün, çok rahat bir şekil de durumu toparlamanız mümkün.
- Yüzme kursuna başladıktan sonra kulak ağrısı, çene ağrısı, şiddetli baş ağrısı olduysanız muhakkak doktora görünün, havuzun suyu temiz mi kirli mi bilinmez ama size dış kulak iltihabı yapabilir. O yüzden yukarı da saydığım belirtiler var ise acilen doktora görünün.
- Yarı olimpik te ve olimpik havuz çalışmaları sırasında sürekli suyun üzerinde durabilme pratiği yapın, aksi halde deniz de bu pratiği yapabilmeniz için boyunuzu aşan yere girmeniz gerekecek ki bu ölümcül bir tehlike olacaktır. O yüzden kontrollü bir şekilde boyunuzu aşan yerlerde suyun üzerinde durma pratiği yapın.
- Yüzme dersleri esnasında boğulur muyum diye bir korkunuz varsa, buna sebebiyet verecek hareketlerden kaçının ilk olarak, daha sonra başınız da yüzme hocası var ki zaten sizi sürekli takip ediyor, ters bir durumda hemen müdahalede bulunuyor, aynı zaman da grubunuz da ki arkadaşlar da sizi sürekli gözlemliyor, ters bir durumda hemen 5-10 tane kol uzanıyor ve sizi havuz kenarına çektiriyor, kısacası siz boğulmak için gayret göstermezseniz Allah’ın izniyle sorun olmaz.
- 12 saatlik ders sonunda eskisine nazaran çok çok iyi olduğunuzu göreceksiniz, mümkünse hiç ders kaçırmayın, ve ders başlama saatinden önce 5 dakika bile olsa küçük havuz da bol bol pratik yapın, sonra derste sırayla yüzerken bile siz kenarda nefes alıp verme yada suyun üzerinde durma pratiği yapmanız maksimum verim açısında güzel olacaktır.
Son olarak ta, bizlere kursta Osman Hocamız (Uzun Saçlı) nezaret etti, kendisi son derece saygılı, iletişimi yüksek ve eksiklerimizi tespit edip bizlere olması gerekeni söyleyen iyi bir hoca. Diğer hocaları da uzaktan görüyoruz ama en çok muhatap olduğumuz Osman Hocaydı, kursun başından sonuna kadar.
Bursa’da yetişkinler için yüzme kursu, özel yerlerde olabilir ama devletin havuzunda böyle bir imkan oldukça güzeldi.
Aklınıza takılan soru varsa yorum olarak belirtiniz. Umarım yüzme bilmeyen kalmaz…