Tekstil dünyasında yaşanan gelişmeler her zaman son kullanıcıya yani tüketicinin faydasına olmuştur. Özellikle 1950’li yıllarda keşfedilen transfer baskı yöntemiyle kumaş üretimi geleneksel kumaş üretimine göre hem maliyet hem de zaman açısından çok önemli kazançlar sağlamakta…
Son yılların popüler kumaş baskı yöntemlerinden biri olan dijital baskı nedir kısaca anlatmak gerekirse, kumaşa basılacak desenler önce bir makine de transfer kağıdına basılmakta, ardından transfer makinesine, bir rulo kumaş bir rulo da desenlerin olduğu transfer kağıdı yerleştirilerek, sıcak baskı yöntemi sayesinde desenler kumaşa işlenmekte ve mürekkepler yardımıyla özel bir işlem sonrasında beyaz olarak giren kumaş istenen desen ve renklerde işlenmiş olarak dışarı çıkmaktadır.
Dijital baskı kumaşların bu kadar çok rağbet görmesinin sebepleri arasında hem üretimi hem de kullanıcı açısından çok fazla kazançların yer alması yatmaktadır. İlk olarak üretim maliyetleri açısından geleneksel emprime kumaş baskısı için gerekli olan, kalıphane, boyahane gibi ekipmanlar, dijital baskı kumaş üretiminde yoktur. Gerekli olan sadece bir adet desen makinesi ve bir adet kağıt kumaş transfer makinesidir.
Yine üretim konusunda geleneksel yöntemler ile harcanan zaman, dijital baskı kumaş teknolojisinde yarı yarıya tasarruf ettirmektedir. Bir başka güzel tarafı ise kumaş baskısında elde edilen çözünürlük kalitesidir. Geleneksel emprime baskıda elde edilen çözünürlük 540 dpi iken dijital baskı kumaşta elde edilen çözünürlük 2880 dpi’a kadar çıkabilmekte, bu da daha fazla detayın kumaşa işlenebilmesi konusunda imkan tanımakta.
Görüldüğü gibi dijital baskı kumaşlar üretim açısından geleneksel yöntemlere oldukça fark atmakta, son kullanıcı açısından ise, istenilen renk ve desenlerin özel olarak ürettirilmesi konusunda yine büyük bir hız ve ekonomiklik sağlamakta. Eski usullerde bir desenin çıkarılması saatler alırken, dijital baskı yönteminde bu iş oldukça kısa bir zaman tutmakta ve istenilen kumaşın üretimi hızlıca yapılabilmekte.
Tüm bunların birleşimi sonrasında üretim maliyetlerinin düşük olması neticesinde son kullanıcı istediği kumaşı uygun fiyatlarda satın alabilmekte ve hızlıca ürüne dönüştürebilmekte.
Dijital baskı kumaşlarda en çok tercih edilen tarzlar ve desenler, klasik olarak çiçekli desenler, hayvan figürleri, popart kumaş desenleri, meyve desenleri gibi desenler olabilmekte.
Son yıllarda büyük çıkış yakalayan dijital baskı kumaşlar anlaşılacağı üzere daha çok tüketiciler tarafından tercih edileceğine benziyor…